Menneke!

  • warning: Parameter 2 to acidfree_link_alter() expected to be a reference, value given in /home/thijmenb/public_html/includes/common.inc on line 2883.
  • warning: Parameter 2 to acidfree_link_alter() expected to be a reference, value given in /home/thijmenb/public_html/includes/common.inc on line 2883.

Hallo iedereen,

Jullie weten misschien dat ik tweetalig word opgevoed! Bonneke (en soms ook bon'ke) leren me Hèssels spreken. Ik versta al een paar woordjes zoals een nααs of een poeën.  Bonneke is heel fier dat ze mij dat kon leren en heeft hierover een artikeltje geschreven in het gazetje van het Hasselts operettengezelschap. En nu staat het ook op mijn site!

Veel leesplezier,  

Thijmen

Ik en bonneke

 

 Menneke!  

Ja beste vrienden: ik ben een rasechte Hesselos, en heel fier op mijn stad. Telkens Bonneke het liedje “Hasselt, een stad vir te liëve” zong, pinkte ik van ontroering een traantje weg.

Ik ben in het dialect grootgebracht en zat bij de Blauw Nonnen op school. Maar toen kwam het: “Hessels” was verboden,  ABN was verplicht! Daar was ik heel kwaad om; stiekem sprak ik toch dialect op de speelplaats. Maar owee als een non dat hoorde, kon je rekenen op enkele bladzijden straf. 

Mireille wilde altijd “Hessels” kennen, en als ze dan een poging waagde, lagen we plat van de lach want het trok op gee n orgel. Maar ja, ze worden groot en plots is het zover: ze spreekt hessels!

 Zo leert ze Jeroen kennen, die deze stad ook een warm hart toedraagt; maar dialect, dat is met een he le  bos  haar op (op het dialect, bedoel ik). Hun grootste wens was dat ik hun zoontje in ons geliefde Hessels zou aanspreken. Maar ja, ze hebben he  t  mij niet  gemakkelijk gemaakt. De naam alleen al “Thijmen”, laat zo eens iets een Hasseltse klank geven. Ik heb dan maar opgelost en zeg “menneke”. In volle ijver heb ik het geborduurd op zijn bloesje. Iedereen die nu op bezoek komt, moet eraan geloven, want die wisseling van ABN en dialect en omgekeerd, dat lukt mij niet. Zelfs onze hond afkomstig uit Keulen, moet het maar begrijpen. Ik heb trouwens altijd gevonden dat Duits zo een beetje  weg heft van ons “Hessels”. Mijn grootvader moest dat ocharme horen: hij stond op uit zijn graf want hij was oudstrijder. 

Allez beste vrienden, mijn deelname zit erop.

Groetjes van Bonneke

Miet Hermans